Pepelnica (Sphaeroteca pannosa) je gotovo najčešća bolest ruža, a raspoznaje se po tipičnoj beličastoj boji. Vršni listovi, pupoljci i mladari izgledaju kao da su posuti brašnom, a listovi se i kovrdžaju. Razvoju ove bolesti pogoduju vlažno vreme, nagle promene temperature, nedostatak svetla, pa cak i preterana upotreba đubriva.
List gubi sposobnost fotosinteze pri čemu se biljka slabije razvija i cvet gubi na tržišnoj vrednosti.

Suzbijanje pepelnice: kod pojave prvih simptoma tretirati sa: BAYCOR WP-25, BAYLETON, ANTRACOL, RUBIGAN, SAPROL, SABITHANE

Plamenjača (Pseudoperonospora sparsa) se javlja na naličju lista kao pepeljasta prevlaka ili belo-sive mrlje, te ubrzo izaziva nekrozu i opadanje lista. Često je mešaju s pepelnicom. I dok su kod pepelnice zaraženi biljni delovi prekriveni pepeljastim prevlakama koje se daju ukloniti trljanjem, kod plamenjace je lice lišca prekriveno smedocrvenim mrljama, a naličje sivkastim prevlakama, odnosno sproronosnim organima, konidiofore sa konidijama.
Uočljive su i promjene na peteljkama i izbojcima u vidu tamnih pega raznih veličina. Uznapredovala bolest uzrokuje opadanje lišća vec kod laganog protresanja grana. Zaražene biljne delove ukloniti i spaliti. Izbegavati zalivanje po lišću jer ce vlaga potpomoći razvoju kako plamenjače, tako i ostalih bolesti ruža.

Suzbijanje plamenjače: Preventivno može pomoći prihrana sa većim udelom kalijuma.Od fungicida se preporucuje STAR 80 WP (0,25%) ili RIDOMIL GOLD MZ 68 WP u koncentraciji od 0,25 %

Crna je pegavost (Marsonnina rosae) česta i dosta opasna bolest koja napada lišcće ruže. Prepoznaje se po okruglastim i zvezdastim pegama tamnosmeđe-crvene boje, koje u poodmaklom stadiju pocrne. Javljaju se na gornjoj strani lista i prečnika su od 2-12 mm. Gljiva zlučuje gas etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Zbog toga, vec u junu, možemo naći karakteristične slike ogoljelih grmova ruža. Patogen prezimljuje na otpalom lišcu ili na granama ruže pa je važno sakupljati otpalo lišće i orezivati zaražene grane. Otpale listove bi trebalo skupiti i spaliti kao bi se suzbila dalja zaraza i širenje ove bolesti.

Suzbijanje:
U podrucjima gdje se češće javlja treba redovito prskati, od juna do kraja septembra (Dithan M-45, Antracol, Baycor, Bayleton special)

Siva trulež se pojavljuje na ružama za dužeg vlažnog, toplog vremena. Na listovima se primjećuju sive, plesnive prevlake, koje s vremenom potamne, list trune, a cvetni pupoljci otpadaju pre otvaranja. Zaštita se obavlja sumpornim preparatima i otkidanjem zaraženih pupljaka.