Idealno vreme za sadnju ruža je jesen. Kataloška isporuka sadnica je u drugoj polovini oktobra/ jesenja isporuka/ i to je i optimalno vreme za sadnju. Prolećna sadnja počinje početkom marta.

TRETMAN BILJAKA PO DOLASKU

Nakon prijema robe, bilo bi poželjno odmah pristupiti sadnji ali ako to niste u mogućnosti, potrebno je da obavite sledeće mere: ne razvijajte paket, stavite ga na neosunčano mesto i prekrijte vlažnom krpom. Ako sadni materijal ne možete posaditi ni nakon deset dana, ruže postavite u jamu napravljenu na senovitom mestu u zemlji ili pesku. Koren nakvasiti i postaviti u brazdu, zatrpati ga a grane povremeno zalivati do sadnje.

PRIPREMA ZEMLJIŠTA

Ruže vole mesto sa dosta svetlosti, minimum 3- 4 sata, prozračno i bez vlage koja se zadržava i pogoduje razvoju gljivičnih obolenja. One su prilagodljive i otporne na osrednje kvalitetno zemljište. Ipak, da biste imali lepo odgajenu ružu koja će cvetati tokom cele sezone, pre sadnje pripremite zemljište. Ako je zemljište podvodno sprovedite drenažu tako što ćete prokopati kanale za odvođenje vode. Glinovito zemljište, ilovaču ili peskovito zemljište pomešajte sa humusnim, kompostnim kako biste poboljšali mineralni sastav. Takođe, ruže nikada ne bi trebalo saditi na mesto gde su do tada bile ruže.

RASTOJANJE SADNJE

Čajevke: 40/50 cm; ako ih sadimo u više redova primenjuje se cik- cak sadnja, takođe na 40 cm.Floribunde: 30- 40 cm; za fomiranje cvetne grede sadi se 9 sadnica na m2 Minijaturne: 25- 30 cm; za fomiranje cvetne grede sadi se 12 sadnica na m2 Penjačice: 100- 200 cm Grmolike: 80-100 cm Polegle: 3-5/ m2 Ruže stablašice: sade se najčešće pojedinačno, ili na rastojanju koje vama odgovara.

POSTUPAK SADNJE

1. Pre sadnje ružu postavite u kantu sa vodom na nekoliko sati.

2. Zemlju usitniti i pomešati sa humusom i malo odstajalog stajskog đubriva. Đubrivo dobro izmešati sa zemljom, ne sme doći do direktnog kontakta korena i đubriva!

3. Ako je ruža nepripremljena, skratiti koren na 25 cm, odstraniti sasušene i oštećene grane.

4. Biljku spustiti u zemlju, raširiti koren, zatrpati zemljom i i kada je jama ispunjena blizu vrha, obilno zaliti. Dodati preostalu zemlju. Mesto gde je ruža iskalemljena mora biti potopljeno u zemlju, 2-3 cm ispod nivoa zemlje.

5. Pažljivo nanesite još usitnjene zemlje i napravite malu humku iz koje treba da izviruju grane. Slobodni vrhovi grana neke budu 3-5 cm.

SADNJA STABLAŠICA

Sadnja ruža stablašica se odvija kao i sadnja svih drugih ruža.Specifičnost je u tome što je prilikom sadnje potrebno postaviti pritku za koju će se ruža stablašica na nekoliko nivoa blago privezati. Tokom zime ovu ružu je potrebno zašitititi tako što će se krošnja prekriti papirnom ili jutanom kesom